Fogyni gabona
Tartalom
Bodon Judit dietetikus Jobb a quinoa, mint a rizs? Esetleg érdemes gluténmentes termékeket fogyasztani, ha fogyni szeretnénk?
Ismerjétek meg a dietetikus véleményét! Fogyókúrába kezdők egyik legtipikusabb első lépése, hogy elhagyják étrendjükből a kenyeret, tésztát, rizst - mondván, hogy lisztből készülnek, aminek magas a kalória- és sz énhidráttartalma.
Ez az elképzelés sajnos túl régóta tartja magát a közhiedelemben, pedig annak fogyni gabona, hogy egészségesebbek legyünk, hogy fogyjunk nincs szükség a gabonaalapú élelmiszerek elhagyására.
Így főzd: legyen tökéletes a quinoád minden egyes alkalommal Quinoa vagy rizs? Ha csak a száraz számokat nézzük, akkor a gabonák, vagy a quinoa tekintetében az álgabonák energia- és fogyni gabona azonos nagyságrendben mozog: g-ra nézve ~ kcal, g fehérje, g zsír és g szénhidrát.
Ebből a tekintetből tehát mindegy, hogy mit fogyasztunk, mindegyik gabona felhasználása esetén az adagnagyság lesz az irányadó a testtömeg-csökkentő étrendben.
Ha ezeket a gabonákat köretként fogyasztjuk például ebédre, az egy főre jutó adagjuk a testsúlycsökkentő étrendben g szárazon, nyersen mérve és ezeket is kísérjük minden esetben párolt vagy sült zöldségekkel, friss zöldsalátákkal.